News

Zahvaljujući podršci Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), APMG International sa zadovoljstvom objavljuje da je Osnovni nivo JPP Vodiča, obuka i polaganje ispita sada dostupan na srpskom jeziku,.

Vodič za JPP je besplatan resurs koji se može preuzeti kako bi se pomoglo kandidatima da se pripreme za JPP sertifikacioni program. Verzija na srpskom jeziku promovisana je na današnjoj drugoj (2.) konferenciji za Javno Privatno Partnerstvo u Beogradu https://www.pppconference.rs

Prevod na srpskom jeziku organizovao je IFC, član grupe Svetske Banke, uz podršku SECO. „Ovaj detaljni program za (JPP) sertifikaciju nadovezuje se na ogromnu bazu međunarodnog iskustva u JPP kako bi se javni službenici opremili znanjem koje im je potrebno da razviju i upravljaju JPP“, rekao je Georgi Petrov, regionalni direktor IFC odeljenja za savetodavne usluge za transakcije JPP. „Usvajanje međunarodno priznate dobre prakse pomoći će nacionalnim i opštinskim vlastima u Srbiji da efikasno i u brzom roku isporuče projekte i povećaju privlačnost programa JPP za investitore.“

SECO podržava prilagođavanje Vodiča za JPP u cilju poboljšanja JPP koji se zasnivaju na međunarodnim standardima i povećanog razvoja učešća privatnog sektora u ECA.

Jordan Schvartz, direktor za finansiranje infrastrukture, grupe za JPP i garancije Svetske Banke, rekao je: “Sa srpskim prevodom, PPP sertifikacioni program je sada preveden na sedam jezika, koji rešava rastuću potrebu za visokokvalitetnom razmenom znanja u JPP. Veoma smo ponosni na program - koji jača globalni kapacitet za dizajniranje i implementaciju održivih JPP - i sa prevodom bice dostupan mnogim profesionalcima.”

Matthev Jordan-Tank, šef odeljenja za pripremu projekata za infrastrukturu (IPPF) u EBRD, rekao je da se „EBRD fokusira na važnost prenosa znanja i izgradnje kapaciteta za drzave koji su nasi klijenti. Na kraju krajeva, ovo je put ka održivoj isporuci JPP - kada kritična masa stručnjaka na lokalnom nivou razume koncepte, strukture i jezik JPP, zemlje će početi da povećavaju svoju isporuku investicija za JPP. Smatramo da je obuka za JPP sertifikaciju, koju podržava MDB u kolaboraciji sa APMG, EBRD-ev kritični cilj za izgradnju kapaciteta, i sa zadovoljstvom podržavamo Srbiju u ovim naporima. ”

JPP Program za sertifikaciju sastoji se od tri ispita: Osnovni nivo, Priprema i Izvršenje. Osnovni nivo je preduslov za polaganje dva ispita višeg nivoa. Poglavlje 1 Vodiča za PPP i Rečnik su osnovni materijali za čitanje kandidata koji polažu ispit na Osnovnom nivou.

Od lansiranja PPP sertifikacionog programa na engleskom jeziku, Osnovni nivo i PPP vodič su prevedeni na španski, francuski, kineski, brazilski portugalski, ruski i srpski jezik. Da biste pristupili Poglavlju 1 (Osnovni nivo) Vodiča za PPP na bilo kojem od ovih jezika, molimo vas da posetite zvaničnu veb stranicu: https://ppp-certification.com/pppguide/download

Da biste dobili dodatne informacije o PPP sertifikacionom programu, molimo vas da se pretplatite na naš bilten preko PPP veb stranice (https://ppp-certification.com/) ili pratite našu LinkedIn stranicu.

JPP Vodic za sertifikaciju predstavlja inovaciju Azijske razvojne banke (ADB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Inter-američke razvojne banke (IDB), Islamske razvojne banke (IsDB), i Grupacije Svetske banke (WBG), koja se delom finansira od strane Savetodavnog tela za javno-privatnu infrastrukturu (PPIAF) sa zajednickim ciljem da se performansa JPP poboljsa na globalnom nivou. 

O APMG International kompaniji

Osvajač nagrada, APMG International je globalni institut za ispitivanje znanja koji nudi širok portfolio profesionalnih sertifikata za profesionalce. APMG sertifikati su osmišljeni tako da pružaju profesionalni razvoj karijere za pojedince, opremujući ih veštinama, znanjem, alatima i tehnikama kako bi pomogli pojedincima i njihovim organizacijama da rade efikasnije.

Pored toga, APMG pruža usluge akreditacije za pojedince i organizacije širom sveta kroz kvalitetnu obuku i konsultantske usluge kao podršku sertifikatima.

Posvećeni kvalitetu, APMG-ovi procesi sertifikacije i akreditacije se razvijaju i upravljaju u skladu sa robusnim sistemom upravljanja akreditovanim od strane Ujedinjenog Kraljevstva (UKAS). Posetite: www.apmg-international.com

Project Manager at APMG.